18e Z N J F


Met dank aan Toon Prüst

Zuid Nederlands Impro Festival 2006

25 november 2006

ZNJF wordt ZNIF, eervol afscheid Ad Peijnenburg
Ook in de nieuwe Effenaar is plaats voor experiment. Het Zuid Nederlands Impro Festival (ZNIF) is de nieuwe naam van het Zuid Nederlands Jazz festival en behalve die nieuwe naam, is er ook een nieuwe organisatie. Na 17 jaar besloten kunstenaar en muzikant Rik van Iersel en organisator Mark Dijkstra het stokje over te nemen van Ad Peijnenburg. De 18e editie van het ZNIF is dan ook een hommage aan de bedenker, organisator en inspirator van 17 jaar geďmproviseerde jazzmuziek in de Effenaar.

De nieuwe programmeurs doken in hun muzikale kennissenkring en kwamen daaruit te voorschijn met een zeer spannend programma. De nadruk ligt wat minder op jazz en wat meer op de geďmproviseerde muziek in de breedte, maar de intieme sfeer van het festival zal ongetwijfeld worden behouden.

Wie spelen er dan allemaal? Het is een ratjetoe van zeer gewaardeerde impro muzikanten die allemaal hun sporen dik verdiend hebben. Terrie Ex en zijn gezelschap bijvoorbeeld en wat te denken van het Belgische Dry Speed. Maar er is ook Jodi Gilbert, een Amerikaanse stemkunstenares. En de fenomenale blazers Bart Maris en Konrad Bauer. Voor de liefhebbers van het betere percussiewerk is er ook nog drumveteraan Michael Vatcher. Genoeg te horen dus, op het ZNIF 2006 in de Effenaar.


Programma: drieluik van improvisatie
Het programma van het ZNIF bestaat uit een estafette van drie delen en een afterparty, waarbij muzikanten uit de ene groep zullen doorvloeien in een volgende. Zo ontstaat een geheel van muzikanten die niet alleen het publiek inspireren, maar zeker elkaar.

Set 1 20.00-20.50 uur
De eerste set van de avond wordt gespeeld door de Belgische formatie Dry Speed, aangevuld met trompettist Bart Maris. Dry Speed is een trio zonder bas en klinkt als een big band die zich al improviserend in een muzikaal avontuur stort. De band bestaat uit saxofonist Thomas Olbrechts, trompettist Joachim Devillé en drummer Dirk Wauters. Overigens zijn alle leden van Dry Speed druk in de weer met andere kunstvormen zoals beeldhouwen en schilderen.
Om de heren uit België op scherp te zetten doet vanavond Bart Maris mee, die zowel met trompet als elektronica zal reageren op het trio. Hij speelde met supergroepen uit België als dEUS en Zita Swoon, maar werkte ook samen met John Zorn en heeft zijn eigen jazzband Moker. Veelzijdiger kan je het nauwelijks krijgen lijkt ons.

Set 2 21.05-21.55 uur
De rode lijn van het ZNIF zijn de muzikanten die in verschillende sets terugkomen. Zo zal trompettist Bart Maris zich na afloop van de eerste set bij de daaropvolgende muzikanten aansluiten. Bij de Californische Jodi Gilbert bijvoorbeeld, die niet alleen zangeres, actrice en danseres is, maar ook stemkunstenares. Ze wordt ook wel een synthesizer van vlees en bloed genoemd, vanwege het enorme bereik en de onbegrensde mogelijkheden van haar stem.
Maar ook de Duitse trombonist Konrad Bauer. Het oeuvre van Bauer is zo groot dat het weinig zin heeft om het op te sommen. Deze virtuoos speelde al op het eerste ZNJF in 1989 en werkte samen met muzikanten uit tientallen genres. Bauer is het type niet lullen maar noten vullen en dat zal hij dan ook zeker doen op het ZNIF.
En dan is er ook nog drummer/percussionist Michael Vatcher, die net als Gilbert vanuit Californië naar Amsterdam emigreerde. Het begon bij hem als kind al met het slaan op de aanwezige huisraad, maar al snel nam hij verschillende muzieklessen en speelde in de loop van de jaren met uiteenlopende mensen als John Zorn en The Ex Orkest. Ook de tweede set biedt dus meer dan genoeg kwaliteit en diversiteit voor spannende muziek.

Set 3 22.10-23.00 uur

De heren Bauer en Vatcher zullen tijdens de laatste set ondersteunend werk verrichten bij het Terrie Ex Orkest. De gitarist, die naast zijn werk in The Ex al bijna net zo’n waslijst aan projecten heeft als zijn collega’s, zal iets brengen wat alleen hij kan. Wat dat precies is, zal natuurlijk pas zaterdagavond blijken.
Terrie speelde met The Ex in Afrika, deed projecten met mensen als Rik van Iersel, Michael Vatcher en Han Bennink en is mede daardoor een grote naam in de impro scene. De platen op het TERP records label zijn daar getuige van, net zoals de In The Fishtank uitgave met Sonic Youth, toch ook geen kleintjes in de scene. Maar goed, zoals gezegd is het eindeloos opnoemen van namen niet het belangrijkste. Het gaat om vanavond. Dummer Kat Ex en klarinettist/saxofonist Xavier Charles (waarmee Terrie binnenkort een plaat opneemt!) maken zijn supergroepje compleet. Het instrumentarium belooft in ieder geval iets heel spannends.


Afterparty in café!
Vanaf 23.30 zullen DJ Sugarbeat Luke en het The Rotterdam Ska Jazz Foundation een gezellige afterparty verzorgen in het café.

The Rotterdam Ska Jazz Foundation
De groovende skahonden uit Rotterdam lieten weten graag een keer met een aangepaste formatie in het café te willen staan en vanavond is het zover. Voetjes van de vloer dus op de swingende mix van ska, jazz en pop. En wie weet slaan de Rotterdammers ook nog wel even aan het experimenteren.

DJ Sugarbeat Luke
DJ Sugarbeat Luke is niet zomaar een plaatjesdraaier. De Eindhovense kunstenaar Luk Sponselee, zoals hij natuurlijk beter bekend staat, werkte namelijk samen met talloze (experimentele) muzikanten en verzorgde bij veel optredens fantastische videoprojecties. Maar vanavond is hij DJ en draait hij passende plaatjes bij het ZNIF 2006 als afsluiter van de muzikale estafette. Voor wie nog niet klaar was met swingen op The Rotterdam Ska Jazz Foundation dus.

Het Zuid Nederlands Impro Festival, Effenaar kleine zaal en in het café na 23.30, zaal open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur en entree: € 10,00, zaterdag 25 november 2006
bewaar je toegangskaartje!
met het kaartje krijg je eenmalig 40 % korting
op een concert naar keuze bij
JAZZPOWER in Wilhelmina!
(geldig tot het 19e ZNIF)


 

Come and hear before they get famous
SZNJF, de hele wereld

Het 18e ZNIF is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Gemeente Eindhoven, (Kunst en Cultuur), Het thuiskopiefonds en Brabant actuele Muziek